Vaak lees je over allerlei landen en hoe laag de belastingtarieven daar wel zijn. Lage inkomstenbelasting, geen vermogensbelasting en erfbelasting. Wie wil er nou niet in zo’n land wonen?
Wat veel mensen niet weten is dat als je in het buitenland woont, de Nederlandse fiscus hier ook nog een aardige duit kan bijdragen.
Waar praten we over?
We spreken over oude kapitaalsverzekeringen, waarvan er nog veel van in omloop zijn en die in de toekomst (vaak al binnenkort) zullen aflopen. Dit soort polissen waren in het verleden erg gewild. De premie werd afgetrokken tegen (toen) soms nog wel 72% inkomstenbelasting. Uiteraard was de opzet dat de uitkeringen belast zijn met inkomstenbelasting.
De oude kapitaalsverzekeringen noemen we ook wel pré Brede Herwaardering polissen. Welke polissen vallen hier onder?
- Koopsompolissen met een ingangsdatum vóór 1 januari 1992
- Premie polissen met meerjarig premie betaling die zijn afgesloten zijn vóór 16 oktober 1990.
Bij deze polissen doet zich een heel merkwaardig verschil voor in belastingheffing tussen personen die wel in Nederland wonen en personen die niet in Nederland wonen. Dit volgt uit het arrest van de Hoge Raad van 21 januari 2011 dat nog steeds relevant is.
Bij personen die in Nederland wonen zijn de uitkeringen gewoon belast, misschien wel tegen een lager tarief, maar dat is niet zo bijzonder.
Maar voor mensen die niet in Nederland wonen, is dat anders.
Termijnen van Pré Brede Herwaardering polissen behoren niet tot het inkomen van deze “buitenlands belastingen”. Dat geldt ook voor de bedragen die men ontvangt als gevolg van een afkoop van een dergelijke polis.
Met andere woorden, er wordt door de Nederlandse Belastingdienst geen belasting geheven als men in het buitenland woont.
Uiteraard kan het zo zijn dat men wel belasting moet betalen in het nieuwe woonland, maar vaak ook niet omdat daar een apart regime geldt. Gedacht kan worden Portugal.
Hoe werkt dat nu in de praktijk?
Een verzekeringsmaatschappij is inhoudingsplichtige voor de loonbelasting en moet over de uitkering loonbelasting inhouden. Men kan er voor kiezen om de verzekeringsmaatschappij dit te laten doen en vervolgens nadat het jaar voorbij is, een aangifte inkomstenbelasting in Nederland doen en de ingehouden loonbelasting terug vragen.
Ook is het mogelijk om een verzoek vrijstelling inhouding loonbelasting bij de Belastingdienst in te dienen. Als de Belastingdienst akkoord is, geeft zij een vrijstelling af en de verzekeringsmaatschappij hoeft geen loonbelasting meer in te houden.
Nog een laatste tip:
Bij het vrijstellingsverzoek moet een zogenaamde woonplaatsverklaring worden ingediend, dat wil zeggen de Belastingdienst van het nieuwe woonland moet schriftelijk verklaren dat u in het nieuwe woonland belastingplichtig bent.
Hulp of advies nodig?
Mocht u vragen hebben of wilt u advies, mail of bel me dan op 06 54 631 850.
mr Ralf Ramakers
Wellicht ook interessant voor u:
Directeur Groot aandeelhouder (DGA): emigreren in 2023 of niet: That’s the Question.
Als een DGA emigreert, krijgt hij een zogenaamde conserverende aanslag. De Belastingdienst gaat er...
Exit NHR Regime
Afgelopen dinsdag 10 oktober 2023 is het wetsvoorstel inzake de verheidsbegroting door de...
Emigratie naar Portugal
Een emigratie naar Portugal is iets waar elke “rijke“ Europese gepensioneerde volgens de Portugese...